Tiltakozunk a munka törvénykönyve (Mt) munkavállalói jogokat korlátozó és munkaadói visszaélésre lehetőséget adó módosítási terve miatt!

A kormány Mt módosítására vonatkozó javaslata, elfogadása esetén, 2023. január 1-én lépne hatályba. A felsőoktatás privatizációja nyomán egyetemeink többségének dolgozói sem közalkalmazottak immár, hanem az Mt alá tartozó munkavállalók.

college students walking out of a building and talking
Photo by George Pak on Pexels.com

A munkavállalói jogok korlátozása az Ő jogaikat is csorbítja!
Üdvözöljük, hogy a módosítások egy része az Európai Parlament és a Tanács 2019/1558 irányelveit a magyar jogrendbe illesztené, amely a szülők és a gondozók vonatkozásában a munka és a magánélet közötti jobb egyensúly biztosítására irányul. Kifogásoljuk azonban, hogy a javaslat igen szűkkeblű az apai szabadságnapokra járó jövedelem tekintetében.

Ám a kormányjavaslatok másik része felháborító rendelkezéseket tartalmaz, felhatalmazva a munkáltatót, hogy egyes esetekben megtagadja a fizetett szabadság a munkavállaló által kérhető időpontban való kiadását, továbbá lehetőséget adna a munkáltatónak, hogy ráutaló magatartással – embertelen módon – felmondásra bírja azon munkavállalókat, akik megváltozott egészségi állapotuk miatt nem tudják ellátni korábbi munkakörüket.
Az FDSZ elkötelezett a munkavállalói jogok védelme iránt. Kinyilvánítja szolidaritását a munka világának minden munkavállalójával.

Tiltakozunk a munkavállalói jogokat korlátozó és munkaadói visszaélésre lehetőséget nyújtó törvénymódosítások ellen, követeljük visszavonásukat!
FDSZ Elnökség – írta az MTI Országos Sajtószolgálatához küldött közleményében a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezete.