A Washington Post vezércikke úgy látja: megvan a lehetőség, hogy bíróság elé állítsák az orosz elnököt és hóhérait. A véres háború joggal vetette fel, hogy vonják őket felelősségre, mert a támadó egységek háborús bűncselekményeket követtek el. Csak az a kérdés, miként lehet kiszabni a büntetést Putyinra és a fő miniszterekre, tábornokokra, valamint az oligarchákra, akik finanszírozzák a hadműveletet. Vagyis akik felelnek a szuverén szomszéd állam ellen kirobbantott támadásért.

Az ukránok a nyugati nemzetek és a Nemzetközi Büntetőbíróság szakértői rengeteg adatot gyűjtöttek össze bizonyítékként a helyszínen. De a vádlottak padjára kell kerülniük a főkolomposoknak is a Kremlből. Hiszen akkora vérfürdőt szabadítottak rá Európára, amilyenre 30 éve, a délszláv háború óta nem akadt példa.

demonstration against the war of aggression russia against ukraine
Photo by Markus Spiske on Pexels.com

Putyin persze majd bolond lesz a maga akaratából az igazságszolgáltatás elé állni, de ettől még életre kell hívni a megfelelő testületet, mert a Nemzetközi Büntető Bíróság nem alkalmas erre a feladatra. Már számtalan példa mutatja azonban, hogy meg lehet csinálni, Nürnberg volt a kiindulópont. Az érintetteknek felelniük kell a gyilkosságokért, nemi erőszakcselekményekért, kínzásokért és a civil célpontok bombázásáért is. De leginkább a háborúért magáért.

Egyben igazságot lehetne szolgáltatni ily módon az áldozatoknak. Ha létrejönne a testület, akkor az elnök belső köre nem gondolhatja, hogy megússza. De azt még el kell dönteni, lefolytatják-e a pert a vádlottak távollétében is. A lap arra hajlik, hogy igent mondjon rá, a lépés szimbolikus jelentősége miatt.

Ám mindenképpen meg kell csinálni, még akkor is, ha egyelőre nemigen látszik rá esély, hogy a bűnösöket kérdőre lehet vonni. De ugyanígy volt ez a 2. világháború, illetve a jugoszláv háború során is. Ám ha megalakul a bíróság, akkor legalább lehetséges lesz, hogy egy nap ott üljenek a vádlottak padján a vétkesek – írták. (A cikket a MUOSZ írásos engedélyével tettük közzé. (Fordítás: Szelestey Lajos)