143 éve 1879. január 1-én, Tolcsván született Fuchs Vilmos, aki William Fox néven Hollywood egyik alapító atyja volt. Nem telik el óra úgy, hogy a világ valamelyik mozijában ne tűnne fel William Fox neve a vásznon!

Nevét csillag viseli a hollywoodi Hírességek sétányán. Ő volt az első magyar, aki 1929-ben a filmtörténet egyik legelső Oscar-díját vehette át a Virradat című film producereként. Megalapította a 20th Century Fox Stúdiót, amelyik bár ma már a Disney leányvállalataként, de még mindig kiemelkedő szerepet játszik Hollywoodban.

Ő volt az, akit a hangosfilm atyjának tartanak és aki bevezette a sztár fogalmát a filmiparban. Születésnapja alkalmából a Magyar Hollywood Tanács William Fox emléknapot tartott. Bokor Balázs elnök hangsúlyozta, hogy William Fox emlékét sajnos a mai napig nem igazán őrzik szülőhazájában, holott a filmipar egyik legendás alakja volt. A Magyar Hollywood Tanács január 1-ét William Fox emléknappá nyilvánította – közölte január elsején a Magyar Hollywood Tanács Egyesület.

(William Fox 1921-ben. Fotó: Wikipédia)