Újabb nagy dobásra készülnek a MyFarm közösségi kertek alapítói: a most indult 2022-es közösségi kert-előregisztráció mellett egy Magyarországon egyedülálló közösségi finanszírozási platform indítanak, a Brancsot.

De mi is pontosan a közösségi gondolkodás, és miért hallunk róla egyre többet?

A közösségi gondolkodás célja olyan megoldások és cselekvési tervek kidolgozása, melyek hozzájárulhatnak a közösség hosszú távú építéséhez. A közösségi projektek célja minden résztvevő (támogató és támogatott egyén, szervezet vagy közösség) kölcsönös fejlődése, épülése és a közösség számára történő érték teremtése.

(Mautner Zsófi is a MyFarm mellé állt)

A MyFarm közösségi kertek remek példái a közösségi gondolkodásnak – a kertek virtuális gazdái a heti vagy havi vegyszermentes zöldségkosár előfizetésükkel nem csak az ellátási láncok lerövidítéséhez és ezzel saját karbonlábnyomuk csökkentéséhez járulnak hozzá, hanem támogatják a lokális értékteremtést, a kertet művelő család megélhetését, illetve rászoruló családok vagy civil szervezetek friss, vegyszermentes idényzöldségekhez történő hozzájutását is.

Brancs – újabb közösségek építése

A hartai családi kertből mára közösségi franchise-zá növő startup indulása sem tekinthető tradícionálisnak, hiszen egy nemzetközi közösségi finanszírozási platformon, az (azóta Magyarországon már vállalkozók számára nem elérhető) IndieGoGo-n gyűjtötték össze a közösségi kert indulásához szükséges kezdőtőkét.

A MyFarm sikere mellett az alapítók elkötelezettek a helyi értékteremtés minden egyéb formája mellett is, ezért hozták létre a Brancs közösségi platformot, mely a MyFarm-hoz hasonló innovatív ötletekkel rendelkező kis- és középvállalatok indulását, termék-és szolgáltatásfejlesztését és innovációs tevékenységét kívánja támogatni a közösségi finanszírozás – és ezzel együtt a potenciális fogyasztók bevonásának- eszközeivel. Egyelőre a toborzás zajlik, ötletekkel lehet már jelentkezni.

MyFarm kertek és közösség

A MyFarm előfizetők gyakorlatilag egy kis földterületet bérelnek, amin egy tapasztalt és elkötelezett gazda termeli meg a vegyszermentes szezonális javakat, amelyeket aztán a vevők asztalára szállítanak heti vagy havi rendszerességgel. A kert működése és a kiszállítás teljesen transzparens, 0-24-es kamerával követhetőek az események, zárt Facebook csoportban osztanak meg minden információt, illetve bevonják bizonyos döntésekbe az előfizetőket. Sőt, a megtermelt zöldségek legalább 10%-át automatikusan eljuttatják a rászorulóknak. Mára országszerte 6 MyFarm kert működik, Hartán kívül Nagyrédén, Demjénben, Ópusztaszeren, Hajdúhadházán és Szentmártonkátán. 2021-ben 5000 m2-en termeltek 20+ tonna zöldséget és 2 szabadtartású tyúkudvarban 20+ ezer tojást. A családi gazdaságok létrejöttét és a minél több adomány megteremtését a MyFarm Gazda Alapítvány nonprofit végzi.