Csaknem 90 film vetítésével, fotókiállítással, koncerttel és kerekasztal-beszélgetéssel várja az érdeklődőket november 7. és 9. között a Magyar Speciális Filmfesztivál, amely a fogyatékossággal élők mindennapjait igyekszik bemutatni az Eötvös10 Művelődési Házban.

A Közép-Európában egyedülállónak számító tematikus filmes rendezvény célja, hogy a sérült emberek életére, gondolataira és érzéseire irányítsa a többségi társadalom figyelmét – olvasható a szervezők MTI-hez eljuttatott közleményében.

(Fotó: Magyar Speciális Mozgókép Egyesület – Facebook)

A nyolcadik alkalommal megszervezett seregszemlére 183 filmet neveztek a világ 33 országából. A felhívásra pályázhatott minden fogyatékossággal érintett vagy egészséges alkotó műfaji és témamegkötés nélkül, csupán annyi kitétel volt, hogy a film valamilyen módon kapcsolódjon a sérült emberek világához, és ne haladja meg az egy órás játékidőt. A pályaműveket speciális filmes, parafilmes és független-, professzionális filmes kategóriában várták.

A felkért szakmai zsűri a kreativitásért, a hiteles ábrázolásért, a segítés és a méltóság bemutatásáért osztja majd ki a seregszemle díjait. A zsűriben helyet foglal mások mellett Varsányi Ferenc filmrendező, Radványi Katalin gyógypedagógus, pszichológus, Lovass Tibor, a Helyi Televíziók Országos Egyesületének elnöke és Szabó Bianka fogyatékossággal élő filmes alkotó is.

A fesztivál szervezői a vetítéseken túl a fogyatékossággal élő filmes alkotókról készült fotókiállítással, szakmai kerekasztal-beszélgetéssel, Rákász Gergely orgonaművész koncertjével és Bud Spencer életrajzi filmjének közönségtalálkozóval egybekötött vetítésével is várják az érdeklődőket. A fesztivál szervezője a szombathelyi székhelyű Magyar Speciális Mozgókép Egyesület.