Az elektronikus hitelesség ismerete és használata alapvető fontosságú az online térben. Az Európai Unió érvényes szabályozása szerint a minősített elektronikus aláírást el kell fogadni a kézírással egyenértékűnek minden tagállamban, függetlenül a minősített aláírás keletkezési helyétől, és a minősített aláíró tanúsítványok kibocsátójától.

Ma minden 14. életévét betöltött cselekvőképes és korlátozottan cselekvőképes magyar állampolgár alanyi jogon ingyenesen kaphat a Kormányzati Hitelesítés Szolgáltatótól minősített aláírási lehetőséget az elektronikus személyazonosító igazolványára (eSzemélyi), azonban ez nem automatikus, hanem kérni kell.

Március 29-től a Belügyminisztérium hozzáférhetővé tette azt a mobilalkalmazást, amellyel minden NFC-olvasóval rendelkező okostelefon – mint virtuális kártyaolvasó – használható az eSzemélyi igazolvánnyal minősített elektronikus aláírás létrehozására, ezzel még közelebb került az eSzemélyi e-aláírása a mindennapi használathoz.

Az e-aláírás elterjedése érdekében az Informatika-Számítástechnika Tanárok Egyesülete (ISZE) és a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség (MELASZ) útjára indította a “Digitális Tanuló Elektronikus Aláírással” kihívást 2022. május 1-én. A kihívás 5 hónapig tart, 2022. szeptember 30-án fejeződik be. A szervezők célja az, hogy a diákok közül sokan megismerjék az elektronikus aláírásokat a kihívás ideje alatt – közölte a Magyar Elektronikus Aláírás Szövetség.