Az elmúlt napokban számos politikai indíttatású hír látott napvilágot az engedély nélkül létesített kutakkal kapcsolatban. Szakmai indokok ezekben még csak nyomokban sem voltak fölfedezhetők. Az évtizedek óta és jelenleg is érvényben lévő jogszabályokkal egyenesen szembe menve jelentik ki, hogy engedélyezésre, vízórákra, műszaki állapot fölmérésre nincs szükség.

A kutak engedélyeztetésére ráépült iparról beszélnek, amit föl kell számolni.

closeup photo of water drop
Photo by Daniel Kux on Pexels.com

Egyesületünk arra hívja föl a figyelmet, hogy a leírtakkal szemben épp a most mindenféle feltétel nélkül legalizálni kívánt, engedély nélkül és az esetek túlnyomó részében szakszerűtlenül megépített kutak létesítésére épült ki az elmúlt évtizedekben olyan iparág, aminek a fölszámolása lenne kívánatos.

Ezek azok a kutak, amelyek felelős, a Magyar Államtól elvárt tervszerű és előrelátó vízkészlet-gazdálkodást lehetetlenítik el, szennyezik, sőt tönkre teszik a felszín alatti vízkészleteket.

Bízunk abban, hogy a jogalkotásban nem csupán a populista, választóvadász szempontok, hanem a jelen és a jövő nemzedékeinek valós érdekeit figyelembe vevő jogszabályok születnek majd, amelyek megalkotásában a politikusok mellett a szakma valódi képviselői (BM vízügyi helyettes államtitkárság, OVF, SZTFH, területi vízügyi szervek, felsőfokú oktatási intézmények, MMK, MHT, Kék Bolygó Alapítvány, FAVA stb.) is szerepet kapnak – közölte szerdán az MTI Országos Sajtószolgálatával a Magyar Vízkútfúrók Egyesülete.