A hírt brüsszeli diplomatákra hivatkozva közölte két lengyel és egy ukrán forrás. Ilyesmire a magyar kormány idáig nem vetemedett, de a fejlemény nagy felháborodást váltott ki uniós körökben, mivel nincs más magyarázata, mint az, hogy az Orbán-rendszer Oroszországnak igyekszik kedvezni – közölte pénteken az Ukrayinska Pravda.

Így most az várható, hogy a többi tagállam fokozza a nyomást Budapestre a hétfői külügyminiszteri találkozón. Illetve van egy másik megoldás: azt az Unió tavaly decemberben dobta be, amikor a magyar fél blokkolta a Kijevnek szánt 18 milliárd eurós pénzügyi segély jóváhagyását. A lényeg, hogy a pénzt a magyarok megkerülésével is el lehet juttatni, amire válaszul a Fidesz akkor azonnal visszakozott.

Egy illetékes most úgy nyilatkozott: nehéz ügy, ha egy kicsiny, Moszkva-barát állam megkísérli, hogy az egész közösségnek diktáljon. Ráadásul úgy, hogy minden szankciós csomag kapcsán kivételeket csikart ki magának.

Az Európai Békealap teljes kerete 5,6 milliárd euró. Ezt ez évre két milliárddal növelték, éspedig azzal az opcióval, hogy a végösszeg akár 11 milliárd is lehet. (Forrás: a MUOSZ írásos engedélyével. Fordítás: Szelestey Lajos)

four soldiers carrying rifles near helicopter under blue sky
Photo by Somchai Kongkamsri on Pexels.com