Tönkölylisztes Alföldi Pajta kenyér lett 2025-ben az Ország Kenyere
A balmazújvárosi Balmaz Sütöde tönkölylisztből készült Alföldi Pajta kenyere nyerte el 2025-ben az Ország Kenyere címet – jelentették be a XIV. Szent István-napi Kenyérverseny eredményhirdetésén.

A szakmai megmérettetést a Magyar Pékszövetség immár tizennegyedik alkalommal rendezte meg, amelyen idén is a minőség, a hagyománytisztelet és az innováció került előtérbe.
A Szent István-napi kenyér kategóriában kizárólag természetes, magyar alapanyagokból, kovászos eljárással és legalább kétféle liszt felhasználásával készült termékekkel lehetett nevezni.
Ebben a mezőnyben 20 pékség indult összesen 29 különféle kenyérrel. Közülük emelkedett ki a Balmaz Sütöde győztes terméke, amely világos és teljes kiőrlésű tönkölylisztből, BL55 és BL80-as búzalisztből készült, só, víz és sertészsír hozzáadásával.

Az innováció is díjazásra került: az Innovatív kenyér kategóriában a Varga Pékség Mediterrán kenyerét találták a legjobbnak. A különleges, extraszűz olívaolajjal készült pékáru nemcsak a minőségi magyar lisztet képviseli, de saját fejlesztésű gyártási technológiával is készült.
A zsűri indoklása szerint a termék méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás ötvözésének.