A szlovén kormány több intézkedést is hozott az energiaválság és a megélhetési költségek enyhítésére csütörtöki ülésén: november 1-jével megemelik a nyugdíjakat, 30 millió eurós támogatást nyújtanak az idősotthonok számára, valamint korlátozzák a távfűtés díját – közölte a szlovén közszolgálati televízió (RTV).

Luka Mesec munka- és családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter a kormányülést követő sajtótájékoztatóján elmondta: nemcsak februárban, hanem idén novemberben is indexálják a nyugdíjakat, jelen esetben ez 4,5 százalékos növekedést jelent.

people walking on the street
Photo by Alexander Nadrilyanski on Pexels.com

Szlovéniában az átlagnyugdíj 777 euró (316 ezer forint), novemberben ez 35 euróval növekszik – hangsúlyozta a tárcavezető, hozzátéve, hogy az államnak évi 22-25 millió eurójába kerül az intézkedés.

A kabinet az idősotthonokat is segíti, erre a célra 30 millió eurót különített el. Támogatják az étkezés, az áramszolgáltatás és a fűtés költségeit, 12 millió eurót pedig a személyzet költségeire irányoztak elő – jelentette ki.

A magas élelmiszer- és energiaárak miatt az idősotthonok 30 százalékkal emelték volna a díjaikat, a kormány ezt most 4,5 százalékra korlátozta.
Mesec bejelentette, hogy a kormány tervezi a minimálbér megemelését is, amelyet az idén hozzáigazít a minimális megélhetési költségekhez, 2023-ban pedig az éves inflációs rátához.

A jelenlegi nettó 778 eurós minimálbér az idén 804 euróra, jövő évtől pedig 850 euróra emelkedne – mondta Mesec. Bojan Kumer infrastrukturális miniszter bejelentette: november 1-jével maximálják a távfűtés díját, és a kedvezményes árakat kiterjesztik az óvodákra, az iskolákra és az egészségügyi intézményekre is.

A rendelet a földgázt használó távfűtési rendszerekre vonatkozik, úgy, hogy a felhasznált földgázra árplafont határoztak meg, amely 73 euró megawattóránként (MWh), a 150 eurós piaci ár helyett – mondta a miniszter. (Kriják Krisztina/MTI)