A 25 éve fennálló Vadmadárkórház évértékelése: 2021. kiemelkedő volt, a járvány és a 25 éves jubileum határozta meg a múlt évet. Rekord számú madár érkezett és ebben az évben engedték vissza a legtöbb madarat. A járványhelyzetben civil kezdeményezésre létrejött program stabil anyagi hátteret teremtett a madarak ellátásához.

A tavalyi év a rekordok éve volt, az elmúlt 25 év során most érkezett be az eddigi legtöbb, összesen 1138 madár. A beérkezettek több mint fele fióka volt, ezért is lett a legmagasabb a visszaengedések száma. A 65 fajból több különleges példány is érkezett, például 6 réti sas és 6 uráli bagoly, közöttük egy rendkívül ritka, melanisztikus színváltozatú madár.

(Egerészölyv “akcióban”. Fotó: Léránt János – Letenye)

A legkisebb fióka egy néhány grammos őszapó, a legnagyobb egy réti sas volt. Legkorábbi fióka januárban érkezett! Tavaly végezték a legtöbb műtétet. A Vadmadárkórház legkülönlegesebb madara: Kázmér, a gólya, aki gyógyulása után folyton visszatér, így az ott lakók kezdeményezésére Sukoró “gólyabarát” település lett, amit táblával jeleznek is.

Az általános vírushelyzet miatt átalakult a támogatók köre. A covid miatt a cégek részéről visszaszorultak a támogatások, illetve alig volt pályázati lehetőség. Ezzel szemben erős civil összefogás jött létre az Ezrek a Vadmadárkórházért támogatói programmal. Két jelentős céges támogatás volt: az E-ON segítségével felépült a nagy sasröpde, a Fressnapf adományából pedig az állatház kialakítása valósult meg.- közölte kedden az MTI Országos Sajtószolgálatával a Vadmadárkórház Természetvédelmi Alapítvány.

A madármentés tájékoztató telefonszáma: 06/30/992-4876.

Beteg, sérült vadmadarak átvétele a Vadmadárkórházban, Sukorón, az Ivókút u. 14. szám alatt, a bejáratnál elhelyezett madármentő inkubátor segítségével történik, 8-20 óra között a hét minden napján, előzetes egyeztetés nem szükséges.
Személyes átvétel: hétköznap 14-16 óra között, szombat 10-12 óra között lehetséges.