A meteorológiai előrejelzések szerint a napokban helyenként számíthatunk havazásra, emiatt csúszós, jeges utakra, csökkent látótávolságra kell készülni. Mielőtt autóval útnak indultok, tájékozódjatok az aktuális meteorológiai helyzetről és az útviszonyokról.

Fontos, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített autóval induljatok el! Tankoljatok a szokásosnál több üzemanyagot, és vigyetek magatokkal feltöltött mobilt. Ha valaki bajba jutott autóst, gyalogost lát, hívja a 112-es segélyhívó számot.

(Fotó: Rescue Lenti)

Használjátok a katasztrófavédelem mobiltelefonokra ingyenesen letölthető tájékoztató alkalmazását, a VÉSZ-t! – hívta fel a figyelmet Facebook oldalán szombaton a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Egy mediterrán ciklon várható életpályáját az előrejelző modellek sokszor 1-2 nappal az esemény bekövetkezése előtt is nehezen tudják megfogni, így ezek prezentálása nehéz feladat az előrejelzők számára.

A forgatókönyvek közül a legvalószínűbb jelenleg az, hogy a ciklonhoz kapcsolódó havazás vasárnap a délnyugati, déli területeinket fogja érinteni – írta szintén szombaton a Facebookon az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Dél felől tovább növekszik, estétől megvastagszik a felhőzet, és vasárnap napközben inkább már csak az északi megyékben lehet vékonyabb a felhőzet. Az északi, a keleti, illetve kezdetben még a délnyugati területeken köddel, rétegfelhőzettel borított körzetek is lehetnek, amelyek néhol vasárnap is megmaradhatnak, ezeken a tájakon hószállingózás előfordulhat. Vasárnap leginkább a déli országrészben havazás is várható. A mérsékelt északi, északkeleti szelet vasárnap nyugaton egy-egy élénkebb lökés kísérheti.
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -6 és -1 fok között alakul, de az Északi-középhegységben ettől hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet vasárnap -2, +2 fok között valószínű.